недеља, 12. мај 2019.

Обиљежени “Дани одбране Илиџе”

У оквиру манифестације “Дани одбране Илиџе” данас је у цркви Светог Саве у Блажују служен парастос погинулим борцима Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, док су на спомен-обиљежја страдалим припадницима Оклопног батаљона 1. Сарајевске моторизоване бригаде у Добрињи, те припадницима МУП-а Српске на Kули у Источном Сарајеву положени вијенци.
Вијенце су поред нашег удружења положили Миладин Драгичевић, изасланик предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, представници Борачке организације “Илиџански борац”, Општине Илиџа и Града Источно Сарајево, а у име начелника Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића његов син Дарко Младић.

Томић је рекао да се данас присјећају погинулих припадника Илиџанске бригаде која је била међу најелитнијим јединицама Војске Републике Српске.
Људи који су остали на територији Источне Илиџе у обавези су да се окупе и одају почаст онима који су положили животе у темеље Републике Српске“, рекао је Томић.
Дарко Младић рекао је да је поносан што се обиљежава Дан одбране Илиџе и одаје пошта страдалим борцима.
Тиме још једном показујемо да је воља народа да сачува Републику Српску и данас иста као и у вријеме када је Република стварана, рекао је Дарко Младић.
Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић израуио је наду да ће Илиџанци и становници Источног Сарајева знати да цијене жртву коју су погинули борци дали у одбрамбено-отаџбинском рату.
Некадашњи начелник штаба Илиџанске бригаде Никола Мијатовић рекао да се и данас са поносом сјећа дана одбране Илиџе.
И даље смо на бранику отаџбине јер је једино Република Српска гарант опстанка српског народа на овим просторима”, поручио је Мијатовић.
Предсједник Скупштине Борачке организације “Илиџански борац” Горан Шеховац рекао је да порука јединства и слоге, која је данас одаслана са обиљежавања “Дана одбране Илиџе”, представља најбољу брану онима који покушавају да уруше Републику Српску.

Након полагања вијенаца одржана је свечана академија у Kултурном центру Источно Ново Сарајево.
Борачка организација “Илиџански борац” из Источне Илиџе манифестацијом “Дани одбране Илиџе – 22. април и 14. мај” симболично обиљежавају дане када су припадници такозване Армије БиХ 1992. године извршили први, односно други напад на ову сарајевску општину.
На подручју општине Илиџа погинула су 1.054 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Ознаке: , ,

0 Коментари:

Постави коментар

Пријавите се на Објављивање коментара [Atom]

<< Почетна